Výstupy projektu

Výsledky výskumu realizovaného v rámci projektu GEREBA (304011P506):

1. Publikácie, prednášky, postery a študentské práce realizované v rámci obdobia udržateľnosti projektu 

2.5.2023 - 1.5.2024

Cetkovský, T.: Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer. MENDELU AF Brno 2023 (Bakalářská práce). 

Piechová, H.: Senzorické vlastnosti sladiny. MENDELU AF Brno 2023 (Bakalářská práce).

2.5.2022 - 1.5.2023

Mikyška, A., Psota, V., Bojnanská, K., Ondrejovič, M., Musilová, M., Bezdíčková, A., Zavřelová, M. (2022). Old but still good - Comparison of malting and brewing characteristics of current and historical malting barley varieties. KVASNY PRUMYSL, 68(6), 663-673.

Psota, V., Bojnanská, K., Musilová, M., Némethová, M., Ondrejovič, M.: Kvalita historických odrůd ječmene. 29. Pivovarsko-sladařské dny. VÚPS, Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česká republika. 13. 10. 2022. (přednáška)

2.5.2021 - 1.5.2022

Némethová M., Psota V, Gregor T.: Quality of malt made from current and historical malting barley varieties. In: MendelNet 2021: Proceedings of International PhD Students Conference. Brno: Mendel University in Brno, 2021, s. 292-295. ISBN 978-80-7509-821-4. 

Némethová M., Psota V., Musilová M., Babulicová M., Ondrejovič M.: Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. století po súčasnosť. Mezinárodní konference, Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů. 18. - 19. 11. 2021, Brno (Poster).

Némethová M., Psota V., Musilová M., Babulicová M., Ondrejovič M.: Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. století po súčasnosť. Úroda 12, roč. LXIX, 2021, vědecká příloha, 665 - 670. ISSN 0139-6013. 

2. Publikácie realizované v rámci projektu

Bojnanská, K., Babulicová, M.: Historické odrody jačmeňa a ich odolnosť voči vybraným hubovým patogénom. GENOFOND - Odborný časopis Génovej banky SR, 2020, 1, s. 6-7.

Babulicová, M., Bojnanská, K.: Hodnotenie vybraných genetických zdrojov jačmeňa. GENOFOND - Odborný časopis Génovej banky SR, 2019, 2, s. 4 - 5.

3. Prednášky, ktoré odzneli na odborných seminároch realizovaných v rámci projektu

Babulicová, M., Bojnanská, K., Zetochová, E., Gálík, M.: Praktické využitie génových bánk. Web seminár: Senzorické hodnotenie pív zo starých odrôd jačmeňa. UCM Trnava, Slovenská republika. 11. 6. 2021. (prednáška)

Běláková, S.: Chemická analýza pív. Web seminár: Senzorické hodnotenie pív zo starých odrôd jačmeňa. UCM Trnava, Slovenská republika. 11. 6. 2021. (prednáška)

Pernica, M.: Senzorická analýza pív. Web seminár: Senzorické hodnotenie pív zo starých odrôd jačmeňa. UCM Trnava, Slovenská republika. 11. 6. 2021. (prednáška)

Psota V., Musilová M., Némethová, M.: Sladovnícka kvalita odrôd jačmeňa. Web seminár: Senzorické hodnotenie pív zo starých odrôd jačmeňa. UCM Trnava, Slovenská republika. 11. 6. 2021. (prednáška)

Slabý, M.: Úvod k degustaci experimentálních piv. Web seminár: Senzorické hodnotenie pív zo starých odrôd jačmeňa. UCM Trnava, Slovenská republika. 11. 6. 2021. (prednáška)

Babulicová, M., Bojnanská, K.: Rôznorodosť sledovaných znakov vybraných odrôd jačmeňa jarného. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Bojnanská, K., Babulicová, M.: Odolnosť historických odrôd jačmeňa v súčasných klimatických podmienkach. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Križanová, K.: Šľachtenie jačmeňa v zmenených klimatických podmienkach. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Ondrejovič, M., Uváčková, Ľ., Legerská, B., Chmelová, D.: Vplyv negatívnych faktorov pestovateľského prostredia na metabolóm jačmeňa. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Psota, V., Musilová, M., Némethová, M.: Kvalita sladu vybraných odrôd jačmeňa. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Smutná, P., Holková, L., Bradáčová, M., Prokešová, L.: Možnosti uplatnění potenciálního genového zdroje tolerance k suchu ve šlechtění ječmene. Web seminár: Šľachtenie k odolnosti voči suchu a na sladovnícku kvalitu. NPPC-VÚRV Piešťany, Slovenská republika. 03.12.2020. (prednáška)

Babulicová, M., Bojnanská, K.: Využitie zdrojov génových bánk. Seminár: Výroba piva z tradičných odrôd jačmeňa. VÚPS Brno, RAVEN TRADING s.r.o. Záhlince Česká republika. 21. 11. 2019. (prednáška)

Psota, V., Musilová. M.: Výroba a kvalita sladu ze starých odrůd. Seminár: Výroba piva z tradičných odrôd jačmeňa. VÚPS Brno, RAVEN TRADING s.r.o. Záhlince Česká republika. 21. 11. 2019. (prednáška)

Přinosil, A.: Zkušenosti se zpracováním sladu ze starých odrůd v minipivovaru. Seminár: Výroba piva z tradičných odrôd jačmeňa. VÚPS Brno, RAVEN TRADING s.r.o. Záhlince Česká republika. 21. 11. 2019. (prednáška)

4. Popularizačné výstupy informujúce o zameraní a dosiahnutých výsledkoch projektu:

Psota, V., Babulicová, M., Ondrejovič, M.: Z čeho vařili pivo naši dědové a pradědové? Agrární obzor: Vše pro sladovnické ječmeny a slad, ISSN 1214-1291, 2022, 24(1), s. 16. 

Babulicová, M., Psota, V.: Staré odrody jačmeňa jarného a ich tolerancia k suchu. In: Naše pole, ISSN 1335-2466, 2022, 26(1), s. 24-27.

Psota, V., Babulicová, M., Ondrejovič, M.: Staré odrůdy ječmene patří k našemu dědictví. In: Československá pivovarsko - sladařská ročenka, 2022, s. 22-24, ISBN: 978-80-87091-94-4

Babulicová, M., Psota, V., Ondrejovič, M.: Staré odrody jačmeňa jarného vhodné pre oblasti častejšie postihované suchom. Agroporadenstvo, (26.10.2021)

Babulicová, M., Psota, V., Ondrejovič, M.: Hodnotenie starých odrôd jačmeňa pre pestovanie v suchých oblastiach. Roľnícke noviny : odborný týždenník. - ISSN 0231-6617 - č. 37 (16.9.2021), s. 14

Psota, V.: Minipivovary otevírají časové schránky. In Retail News 11(9), 2021, s. 69  

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky